Kommer Hensick till sommaren?

Säsongen 2011/12 är knappt färdigspelad och det dyker redan upp rykten både här och där. Ett rykte som verkar svårt att bli av med är det som säger att T.J. Hensick kan vara på väg till Frölunda Indians.

Hensick är 26 år gammal men har redan hunnit med att spela nio säsonger på elitnivå i staterna. Han slog igenom som 16-åring i det amerikanska U17-laget. Därefter var han tongivande i de åldersbestämda lagen under ett par års tid. Han spelade sedan collegehockey för University of Michigan under fyra säsonger. Under de åren var han en mycket pålitlig poängplockare. Säsongen 2006/07 gjorde han till exempel hela 69 poäng på 41 matcher.

TJ Hensick

Efter succésäsongen 2006/07 gick Hensick till Colorado Avalanche i NHL. Det blev 31 matcher under debutsäsongen. Halva säsongen fick han dock spendera i AHL, i Lake Erie Monsters. I AHL snittade han ungefär en poäng per match. Även säsongerna 2008/09 och 2009/10 blev det spel i såväl NHL som AHL. Säsongen 2008/09 gjorde han 61 matcher för Colorado Avalance och mäktade med helt godkända 21 poäng.

Inför säsongen 2010/11 tradades Hensick till St Louis Blues. Det blev inte så många matcher i NHL. Mestadels fick han spela för Blues farmarlag Peoria Rivermen i AHL. Här blev det dock succé (69 poäng på 59 matcher).

Att Hensick inte har lyckats fullt ut i NHL sägs bero på hans fysik. Han är 178 centimeter och väger enligt uppgift 85 kilo. Det är kanske inte så litet för Elitserien men i NHL är han en av de minsta spelarna.

Kan han då lyckas i Elitserien, om nu ryktena om att han skulle vara på väg till Frölunda Indians skulle vara sanna? Förmodligen kan han göra riktigt bra ifrån sig. Att han har ett bra passningsspel och ett utpräglad målsinne är helt klart. Dessutom kan han spela både center och högerforward. Han är en relativt komplett hockeyspelare som är skicklig på skridskorna. Tempot i Elitserien klarar han antagligen av galant.