Lämnar Andersen och Hellberg Frölunda under sommaren?

Två av Frölunda Indians målvakter under säsongen 2011/12 kan vara på väg bort från klubben. Det handlar om Frederik Andersen och Magnus Hellberg, två spelare som följs med stort intresse från deras respektive NHL-klubbar. Dansken Frederik Andersen har följts noga av Carolina Hurricanes och det ryktas om en flytt inom kort. För Magnus Hellberg är det Nashville Predators som gäller.

Andersen kom från den danska klubben Frederikshavn Hawks inför säsongen 2011/12 och gjorde nästan omedelbart en dundersuccé. Den storväxte dansken (193 centimeter i fotlästen och över 110 kilo tung) spelade sammanlagt 39 matcher under säsongen och hade en räddningsprocent på smått magnifika 94,26 procent.

Anledningen till att Andersen ryktas vara mycket nära en flytt är att Carolina måste erbjuda honom ett kontrakt senast inför säsongsstarten i NHL 2012/13 för att klubben inte ska förlora de rättigheter till Andersen som man har genom draften 2010. Då gick Andersen i sjunde rundan. Hade han inte spelat i den ganska anonyma danska ligan hade han säkert blivit draftad i en tidigare runda. Vi som följer Frölunda Indians kommer sakna den skicklige målvakten, men det är ju så här NHL-reglerna är och det är självklart att Andersen ska prova sina vingar i världens bästa hockeyliga. Det finns dock en möjlighet att Indians kan få låna målvakten under nästa säsong. Det beror helt på hur det går på de traditionella träningsläger som anordnas inför NHL-starten.

Nashville har inte samma tidspress på att ge Magnus Hellberg en plats i truppen inför säsongen 2012/13. Nyss fyllda 21 år gjorde Magnus Hellberg en utmärkt säsong i Frölundas kasse. Han agerade andramålvakt bakom Andersen och gjorde det med bravur. En annan anledning till att Hellberg förmodligen inte tar steget till NHL den här sommaren är att Nashville redan har ett gäng högklassiga målvakter.