Truppen 2012

Frölunda Indians har gjort en mindre generationsväxling de senaste åren, precis som många andra klubbar i Elitserien. Det gamla gardet, med spelare födda 1975–1980, har successivt slutat helt eller bestämt sig för att varva ner i de lägre divisionerna. I ishockey är det inte ovanligt att spelarna håller på tills de närmar sig 35 år, men när tempot ständigt ökar och de fysiska aspekterna blir allt viktigare är det många spelare som börjar se slutet av elitkarriären strax efter 30-årsdagen.

I dag har Frölunda Indians en relativ ung trupp. Det är bara fem spelare som är över 30 år, nämligen Per-Johan Axelsson, Christian Bäckman, Magnus Kahnberg, Joel Lundqvist och Jari Tolsa. Den yngste spelaren är nittonårige forwardslöftet Johan Sundström som värvades till klubben inför säsongen 2011/12. Bland de övriga unga spelarna kan nämnas Magnus Hellberg (21), Nicklas Lasu (22), Viktor Svedberg (20) och Henrik Tömmernes (21).

Fem utlandsfödda spelare

Frölunda Indians brukar ha ett mindre antal utländska spelare i truppen inför varje säsong. Inför säsongen 2012/13 ingår fem utlandsfödda spelare i truppen. Målvakten Frederik Andersen kommer från Danmark. Patrick von Gunten är född i Schweiz. Centern Mathis Olimb är född i Oslo, Norge. Vänsterforwarden Mika Pyörälä är, som namnet antyder, finländare. Det senaste tillskottet från utlandet är kanadensaren Doug Lynch, som kom till klubben från Österrike i april 2012.

Målvaktsuppsättningen

På målvaktssidan har Frölunda Indians det väl förspänt, även om det finns vissa frågetecken kring om två av målvakterna kommer att ta steget till NHL i höst eller inte. Förstemålvakten Frederik Andersen vann målvaktsligan i grundserien 2011/12. Som andremålvakt har Magnus Hellberg varit mycket stabil under säsongen. Som tredjeval finns fullt kapable Linus Fernström. Medelåldern för dessa tre spelare ligger på strax över 22 år, vilket är i särklass lägst bland lagen i Elitserien.

Backsidan

Frölunda Indians var det lag som släppte in näst minst antal mål i grundserien i Elitserien säsongen 2011/12. Det var bara serievinnarna Luleå som täppte igen kassen mer effektivt än Indians. En stor del av förtjänsten för detta utmärkta facit kan givetvis tillskrivas det utmärkta målvaktsspelet av Andersen och Hellberg, men även försvaret ska ha en eloge för sitt defensiva jobb. Det är rutinerade Christian Bäckman och Pierre Johnsson som är de riktiga klipporna i försvaret.

När det handlar om poängplockandet bland backarna var Christian Bäckman bäst under säsongen 2011/12. Med 11 mål och 16 assist skramlade han ihop fullt godkända 27 poäng på 55 matcher. Även Patrick von Gunten och Fredrik Eriksson gjorde klart godkända insatser i det offensiva spelet.

Centrar och forwards

Det är möjligen på forwardssidan som Frölunda har behov av förstärkningar. Det är inte så att forwardsuppsättningen inte levererar, det är bara det att det saknas en riktig sniper – en spelare som verkligen kan göra skillnad över 55 matcher plus slutspel. Säsongen 2011/12 var norrmannen Mathis Olimb bäste poängplockare med sina 41 poäng på 55 matcher. Det är inte en dålig siffra, men det är ändå långt ifrån de bästa poängplockarna i Elitserien.

Frölundas styrka i det offensiva spelet är annars att det är så många spelare som gör poäng. Sex spelare gjorde 20 poäng eller mer i grundserien, vilket kan sägas vara mycket bra.