Truppen 2019/20

Frölunda Indians har gjort en mindre generationsväxling de senaste åren, precis som många andra klubbar i Elitserien. Det gamla gardet, med spelare födda 1975–1980, har successivt slutat helt eller bestämt sig för att varva ner i de lägre divisionerna. I ishockey är det inte ovanligt att spelarna håller på tills de närmar sig 35 år, men när tempot ständigt ökar och de fysiska aspekterna blir allt viktigare är det många spelare som börjar se slutet av elitkarriären strax efter 30-årsdagen.

I dag har Frölunda Indians en relativ ung trupp. Det är bara sex spelare som är över 30 år, nämligen Karl Stollery, David Printz, Joel Lundqvist, Rhett Rakhshani, Ryan Lasch och Patrik Carlsson. Den yngste spelaren är sjuttonåriga forwardslöftet Lucas Raymond och bland de övriga unga spelarna kan nämnas Jacob Peterson (20), Samuel Fagemo (19), Julius Bergman (23) och Jacob Moverare (21).

Lucas Raymond – a young gun

Det är inte bara i Frölunda Indians som unga talanger har fått en plats, även i andra SHL-lag har så kallade “young guns” fått ta plats. Och de allra flesta av dessa unga talanger visar vart skåpet ska stå och visar gång på gång att de har alla talanger som krävs. Hos Frölunda är det minstingen Lucas Raymond som står för mycket imponerande spel. Med sina endast 17 år har han redan langat in flera puckar i nätet och är en kraft att räkna med.

Sex utlandsfödda spelare

Frölunda Indians brukar ha ett mindre antal utländska spelare i truppen inför varje säsong. Inför säsongen 2019/20 ingår sex utlandsfödda spelare i truppen. Backen Karl Stollery kommer från Kanada och likaså Brandon Gormley är från Kanada. Forwarden Joel Mustonen är född i Finland och han spelar tillsammans med följande forwards; Rhett Rakhshani från USA, Matt Rosseli Olsen från Norge och Ryan Lasch – också från USA.

Målvaktsuppsättningen

På målvaktssidan har Frölunda Indians de två målvakterna Johan Mattsson som förstemålvakt och som andremålvakt har Niklas Rubin varit mycket stabil under säsongen.

Under hösten 2019 har Frölunda haft både toppar och dalar – allt från storsegrar till bittra förluster. Men laget spelar tight och sammansvetsat och som kronan på verket är både Mattsson och Rubin i toppform när det väl gäller. Det bådar minst sagt gott inför matcherna i oktober och resten av hösten/vintern.

Baksidan

Frölunda Indians var det lag som släppte in näst minst antal mål i grundserien i Elitserien säsongen 2011/12. Det var bara serievinnarna Luleå som täppte igen kassen mer effektivt än Indians. En stor del av förtjänsten för detta utmärkta facit kan givetvis tillskrivas det utmärkta målvaktsspelet som då Andersen och Hellberg stod för. Vi hoppas att dessa resultat ska hålla i sig även denna säsong.

Men det är inte målvakterna som gör allt jobb, vi hoppas även på denna säsongs försvar. Här har vi spelare som Karl Stollery, David Printz och Anders Grönlund –  som är riktiga klipporna i försvaret.

Centrar och forwards

Även på forwardssidan levererar Frölunda och en spelare som verkligen kan göra skillnad är tidigare nämnda Raymond. Säsongen 2011/12 var norrmannen Mathis Olimb bäste poängplockare med sina 41 poäng på 55 matcher. Det är inte en dålig siffra, men det är ändå långt ifrån de bästa poängplockarna i Elitserien. Hoppet ligger på Raymond att slå detta.

Frölundas styrka i det offensiva spelet är annars att det är så många spelare som gör poäng.