Legendaren Henke Lundqvist

Många berömda och framgångsrika hockeyspelare har spelat i Frölundas tröja genom åren. Vid klubbens första storhetstid, i början av 1960-talet, var en stor del av de uttagna spelarna i Tre Kronor Frölundaspelare. Under början av 2000-talet figurerade många spelare från Frölunda i såväl VM-trupper som OS-trupper. Historiskt sett räknas ofta Sura-Pelle Pettersson som den störste spelaren i Frölundas historia. Den spelare som har gjort störst avtryck de senaste 20 åren är dock Henrik Lundqvist.

Henrik ”Henke” Lundqvist är den spelare som fortfarande är aktiv som rankas som den bästa och mest populära Frölundaspelaren. Henke, som föddes 1982 i Åre, har gjort stor succé var han än har spelat och oavsett turnering.

Debut som 18-åring

Redan som 18-åring fick Henke vakta buren för Frölunda Indians för första gången. Ganska snart blev han förstavalet mellan stolparna, trots att det fanns flera mycket bra målvakter i truppen som konkurrerade med den unge jämtlänningen. Säsongen 2002/03 var han omutlig i målet och var en kugge i det Frölundalag som tog SM-guld det året.

Tanken var sedan att Lundqvist skulle gå till NHL redan säsongen 2004/05, men då utbröt ju den berömda strejken i NHL, så Lundqvist fick stanna kvar i Frölunda ytterligare en säsong. Det var dock ingen nackdel för Henke. Med ett suveränt målvaktsspel var han återigen en avgörande kugge för Frölunda, som tog sin andra SM-titel på tre säsonger. Han slog ett antal mycket svårslagna rekord under säsongen. Till exempel uppnådde han en räddningsprocent på 96,2 – ett rekord som förmodligen aldrig kommer att slås.

Succé i New York Rangers

Säsongen 2005/06 var Henkes första i NHL. Han klev direkt in i truppen, utan att behöva spela i AHL en halv eller hel säsong, vilket är något som är vanligt att rookies i NHL gör. Henke fick nästan omgående ta hand om spaden som förstemålvakt för Rangers. Detta NHL-lag är inte direkt känt för att vara snabba med att slussa in rookies i spelartruppen, än mindre rookies som dessutom är målvakter, men tydligen såg NY Rangers General Manager något speciellt i Henke direkt på första träningslägret.

I Rangers

I NY Rangers har Henke gjort stor succé. Han är känd som King Henrik och räknas som en av de bästa målvakterna i hela NHL. Han prenumererar i princip på en startplats i den årliga All Star-matchen.

Meriter i landslaget

Eftersom Henke Lundqvist slog igenom redan vid 18 års ålder är det naturligt att han tidigt kom med i juniorlandslaget. Som 20-åring fick han sedan sin debut i seniorsammanhang då han fick en plats i Tre Kronor inför Karjala Cup. Det blev sedan en silvermedalj i VM-turneringen 2003. Silver blev även resultatet i 2004 års VM. Lundqvist var då given som förstemålvakt.

Henke i landslagströja

Den stora skalpen för Henke är givetvis OS-guldet i Turin 2006, då han var helt omutlig i målet. Det har blivit några fler VM-turneringar för Henke genom åren, men då har Sverige inte lyckats placera sig på prispallen. I dag är Henke given som förstemålvakt i Tre Kronor i de större turneringarna, de gånger han är fri att spela för sitt NY Rangers.