Hockeyutrustning

Ishockey är en kollisionssport där det inte bara är tillåtet med tacklingar, utan där sporten till stor del handlar om närkontakt. Det finns självklart restriktioner för hur man får använda både kropp och klubba för att hindra motståndaren, men det är en betydande skillnad mellan ishockey och exempelvis bandy. På grund av att ishockey är en kontaktsport krävs en mängd skyddsutrustning för att skydda mot smällar. Dessutom krävs utrustning för att hantera pucken och självklart även skridskor!

Hockeyskydd
En hockeyspelare bär skyddsutrustning nästan över hela kroppen, från topp till tå. Hjälmen är idag en självklarhet, även om det ända fram till slutet av 1980-talet faktiskt fanns vissa spelare i NHL som vägrade bära hjälm. Hockeyhjälmar finns i flera varianter, både med galler och med visir. För skydd av axlar, rygg och bröstkorg används ofta flerledade modeller som täcker i stort sett hela överkroppen, även om vissa spelare nöjer sig med axelskydd. Undertill bär alla hockeyspelare suspensoar. Det gäller att ju skydda de ädla delarna. Över suspensoaren bär man vadderade byxor som ger skydd för både lår och ländrygg. Smalbenen och knäna skyddas av benskydd som medger fri rörlighet i knäleden. På händerna bär man handskar, både för att skydda händerna och handlederna och för att få ett optimalt grepp om klubban.

Hockeypuck

Hockeyklubbor
Det finns mängder av hockeyklubbor för alla speltyper. Varje spelare har en individuell skottrörelse och därför finns det ingen enskild klubba som passar perfekt för alla spelare. Tidigare var det vanligast med klubbor i trä (oftast lönn), men idag har kompositklubbor i kolfiber och kevlar tagit över helt.

Skridskor
Utan skridskor går det inte att spela ishockey. Idag finns en uppsjö av olika modeller från ett 20-tal stora skridskotillverkare att välja mellan. Utvecklingen när det gäller komfort och vikt går hela tiden framåt och dagens skridskor är mer eller mindre ingenjörsmässiga mästerverk som ger spelarna bästa möjliga förutsättningar.