10 tips för att spela försvar framför mål

Eftersom det är här anfallande spelare utgör den största risken, är utrymmet direkt framför målvakten några av de mest omtvistade fastigheterna på en hockeyrink. Till exempel görs ungefär hälften av alla mål inom 20 fot från nätet i NHL, och den siffran kommer sannolikt att öka ytterligare i mindre ligor och mindre hockey. Båda lagen strävar efter att kontrollera det utrymmet för att få ett försprång, vilket resulterar i frekventa en-mot-en-krockar. Jobb nummer ett för en försvarare är att “vakta huset” genom att förhindra motståndare från att ta skott, lägga upp skärmar eller tippa puckar precis framför målvakten.

Här är några tips för att dominera isen framför nätet, vilket minskar antalet starka målchanser som din målvakt måste hantera.

1. Visa ditt stöd för din medförsvarare.

Det finns normalt två försvarare på isen, som var och en ansvarar för en sida av isen i försvarszonen. Du avancerar mot mitten om du är på den svaga sidan för att skydda isen framför målet. När pucken flyttas till din sida av isen går du mot den för att utmana den medan den andra försvararen glider in i utrymmet framför målet. Försvaret måste hela tiden vara medvetet om området framför nätet. Om inte, kan det anfallande laget få ett tätt skott eller en-mot-en med målvakten.

2. Undvik att bli sugen ur din position

När en försvarare tar en position framför nätet, och en puckstrid utbryter längs brädorna eller bakom nätet, kan det vara frestande att gå med i kampen för att hjälpa ens lagkamrater. Men om pucken undkommer scrumet lämnas den farliga regionen framför målet obevakad, vilket gör att en anfallande spelare kan ta ett obehindrat skott på mål. Du måste visa god disciplin genom att stanna hemma när du ska “vakta huset”.

3. Behåll en vridning i huvudet

Se till att du vet var pucken är när du bevakar framsidan av målet. Om du är bakom nätet måste du vara beredd på att klara av en spelare som försöker en wrap-around. Om pucken är vid punkten måste du rensa målvaktens siktlinje, undvika en tipp eller försöka blockera skottet. Upprätthåll vaksamhet och medvetenhet om omständigheterna.

4. Bli inte för fokuserad på en konkurrent

Du måste neka en motståndarspelare en poängmöjlighet om de försöker sätta upp sig framför nätet. Du är dock inte ensam ansvarig för den spelaren. Du måste försvara som om du stod inför en två-mot-en-situation om en annan spelare åker mot målet med pucken. Bara för att du har skyddat “din” spelare betyder det inte att bördan för en annan anfallsspelare faller på någon annan. Det är ditt jobb att stoppa eller bryta upp alla målchanser som kommer precis framför målet.

5. Sluta inte röra på fötterna

Du måste vara redo att reagera snabbt på andra hot eller hoppa på en förlorad puck eller en retur, så bli inte för bekväm i din position. Du kommer inte att göra snabba förändringar i riktning och hastighet. Du måste täcka området om du är för plattfotad eller bakåt på hälarna.

6. Förstör motståndaren

Att tillåta en anfallande forward i området i första hand är det bästa sättet att förhindra dem från att etablera sig framför ditt nät. Blockera deras resa till isens centrum eller avled dem bort från målet med din kropp. Kom bara ihåg att alltid komma ihåg #4 ovan: Du vill inte att en annan spelare ska smyga sig bakom dig medan du boxar ut en.

7. Upprätthåll en närvaro på nätet

Håll din kropp mellan motståndarens forward och målet när du kämpar framför nätet. Detta gör att du kan behålla hävstångseffekten genom att tvinga dem bort från mål och ur vägen för din målvakt, samt sätta dig i en bättre position för att hoppa på eventuella returer och få pucken ur farozonen. Även om det finns vissa defensiva taktiker där du kan “fronta” motståndarspelaren – till exempel för att hjälpa till att blockera skott från punkten – så vill du hålla dig vid nätet större delen av tiden.

8. Seger i Stick Fight

Tippade skott står för cirka 10 % av alla gjorda mål i NHL. Därför är det viktigt att försöka binda en motståndarspelares pinne framför din målvakt. Detta är extremt avgörande när pucken är vid den punkt där en motståndares försvarare kan försöka ett smällskott. Om du ockuperar deras klubba, är det mindre sannolikt att spelaren framför målet tippar det kommande skottet.

9. Hjälp din målvakt att se

Att screena målvakten är en av de viktigaste rollerna för den offensiva spelaren framför mål. Som försvarare framför nätet måste du försöka neka angriparen att komma mellan pucken och nätet genom att blockera eller styra bort dem med din kropp. Det är också avgörande att du inte av misstag skymmer målvaktens siktlinjer i processen.

10. Var beredd på en rebound

Det är ditt jobb att komma till pucken innan en anfallare gör det när ett skott avlossas. “Säkerheten först”, som ordspråket säger, så rensa pucken åt sidan så snart som möjligt eller prata med din målvakt för att täcka över det.

Övningar för en-mot-en träning

Övning är det enda sättet att fullända de olika färdigheter som krävs för att vinna strider framför ett mål. En-mot-en-övningar kommer att lära dig att hålla andra spelare ur balans och ur position genom att använda kroppshållning, hävstång och sticktryck.

Eftersom hockey är ett så dynamiskt spel, där pucken och alla spelare på isen hela tiden rör sig, kan en försvarare inte bara parkera sig själv framför målet och kalla det en dag; istället måste han hela tiden läsa pjäsen, bedöma varifrån faran kommer och reagera därefter. Försvararen måste bestämma vilken position han ska inta, var han ska fokusera sin uppmärksamhet och hur man ska behålla hävstången över en motståndare.

Du kan pressa det andra laget till låga procentuella poängförändringar genom att effektivt skydda isen framför ditt nät och sätta ditt lag i en bättre position att vinna.